2012-2013 Kış Dönemi Katı Yakıt Programı çevre semineri düzenledi.
09 Ekim 2012
İlimizde hava kalitesinin iyileştirilmesi amacıyla, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın talimatları doğrultusunda 2012–2013 yılı ısınma döneminde, ilimizdeki hava kalitesinin korunması, hava kirliliğinin azaltılması ve enerji ekonomisinin sağlanmasına yönelik tedbirlerin alınması ve uygulanmasını sağlamak üzere;
12.9.2012 tarihinde 195 karar numaralı İl Mahallî Çevre Kurulu Kararları düzenlenerek uygulamaya konulmuştur.
Evsel ısınmada kullanılan düşük nitelikteki yakıt ve bunlar arasında da kükürt ve kül oranı yüksek, kalori değeri düşük kömürler hava kirliliğinin daha fazla yaşanmasına neden olmaktadır. Bu çerçevede, kullanılacak yakıtların seçimi önem arz etmektedir.
Isınmada kullanılan soba ve kalorifer kazanlarının standartları sağlamaması ve uygun koşullarda yakılmaması durumunda hava kirliliğinin arttığı bilinmektedir. Bu çerçevede, soba ve kalorifer kazanların standartlara uygun olması, tip emisyon izin belgesine sahip olması ve daha az yakıt tüketilmesi ve daha verimli yakılması, baca temizliklerinin yaptırılması gerekmektedir.
Belgeli ve üstten yakmalı sobalarda yakıt tüketiminin % 25–30 oranında azaldığı ve buna paralel olarak hava kirliliğine neden olan emisyonlar azalmaktadır.
İlimiz sınırları içerisinde ısınma amaçlı olarak sadece izin verilen kömürlerin temini, kaçak kömür kullanılmasının önüne geçilmesi, kömür üretici ve satıcısının bilinmesi, denetimin etkili uygulanması, kömürlerin açıkta satışının önlenmesi, kömürlerin taşınması, doldurulması ve boşaltılması sırasında kömür kaybını ve bu işlemlerde oluşacak tozumayı önlemek açısından ithal ve yerli kömürlerin torbalanarak satışa sunulmasının sağlanması, sanayide ise; emisyon iznine tabi olan/olmayan tesislerde Sanayi Kaynaklı Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliği’ndeki (SKHKKY) sınırlara uygun faaliyet gösterilmesi için gerekli tedbirlerin alınması, uygun yakma teknolojisine sahip olduğunun belgelenmesi, emisyon izni ve emisyon ölçüm raporunun yönetmelikteki sınır değerlere uygun olması gerekmektedir.
Özellikle kış gelmeden önce binalarda ısı kaçağı olan pencere ve dış kapılarda camların çift camlı olması, radyatörlerde termostatlı vana kullanılması ve binalarda özellikle dıştan yalıtım yapıldığında yakıt için ödediğimiz meblağın azalacağı unutulmamalıdır.
Alınacak her türlü tedbirlerin uygulanmasının İl Müdürlüğümüz tarafından titizlikle takibinin yapılacağı, aksi uygulamaların tespiti halinde sanayi kuruluşları, araç sahipleri, kömür üreticileri, kömür satıcıları, işyeri – konut sahipleri, apartman yöneticileri ve ateşçiler için idarî yaptırım kararlarının uygulanacağının bilinmesi önem arz etmektedir.
2872 Sayılı Çevre Kanunu gereği Hava kirliliği yönünden kurulması ve işletilmesi izne tâbi olmayan tesislerin işletilmesi sırasında yönetmelikle belirlenen standartlara aykırı emisyona neden olanlara 9.420 ¨ Türk Lirası idarî para cezası verilir. Bu fiilin konutlarla ilgili olarak işlenmesi halinde verilecek ceza toplu veya ferdî ısıtılan konutlarda her bağımsız bölüm için 468 ¨ Türk Lirasıdır. Bu cezai sorumluluk toplu ısıtılan konutlarda yöneticiye, ferdî ısıtılan konutlarda ise konutu kullanana aittir.
Hava kirliliği yönünden özel önem taşıyan bölgelerde veya kirliliğin ciddi boyutlara ulaştığı zamanlarda ve yerlerde veya kritik meteorolojik şartlarda yönetmeliklerle öngörülen önlemleri almayan, yasaklara aykırı davranan ya da mahallî çevre kurullarınca bu konuda alınan kararlara uymayanlara öngörülen bu cezalar bir kat artırılarak verilir.
Saygıdeğer Halkımıza Önemle Duyurulur.
İlker UĞUR
Çevre ve Şehircilik İl Müdürü
28.10.2012 tarihinde apartman yöneticileri ve kalorifer yakıcılarına, Muğla Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü Muğla Belediyesi ile Makine Mühendisleri Odası Muğla Şubesini 2012-2013 Kış Dönemi Katı Yakıt Programı çevre semineri düzenledi. Muğla Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü'nden seminere katılan ve “2011-2012 Kış Dönemi Yakıt Programı” konusunda bilgi veren Çevre Mühendisi Yusuf KÖROĞLU ise, Muğla Valiliği tarafından izin verilen kömürlerin ve belgeli kazanların kullanılmasının hava kirliliğini azaltıp, minimum seviyeye indirebileceği konusuna vurgu yaptı.