Muğla Valiliği
Muğla Valiliği
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü
Muğla Valiliği
Muğla Valiliği

KURBAN KESİMİ DUYURUSU

15 Ekim 2012
KURBAN KESİMİ DUYURUSU

 

KURBAN KESİMİ NEDENİYLE ÇEVRE KİRLİLİĞİ OLUŞMAMASI İÇİN ALINAN ÖNLEMLERE İLİŞKİN DUYURU

 
2012 yılı Kurban Hizmetlerinin Uygulanmasına Dair Tebliğ 28.08.2012 tarih ve 28395 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Buna göre; 25-28 Ekim 2012 tarihlerinde kutlanacak olan Kurban Bayramında kurban kesimi nedeniyle çevre kirliliği oluşmaması için söz konusu tebliğ ile bazı kurallar getirilmiştir. Tebliğde yer alan kurallara uyulması çevre değerlerinin korunması açısından önemlidir.
Kamuoyuna duyurulur.
 
1-    ETRAFI KAPATILMIŞ ÖZEL MÜLK VEYA BAHÇESİNDE KURBAN KESECEKLERİN UYMASI GEREKEN KURALLAR
 
·         KESİM YERİ BETON, BETON ASFALT VB. SIZDIRMAZ MALZEMEDEN OLACAK, ÇIKAN KAN TOPRAĞA DAĞILMASINI ÖNLEMEK ÜZERE HEMEN TOPRAKLA KAPATILACAK, GEREKTİĞİNDE KİREÇLENECEKTİR.
 
·         KURBANDAN ÇIKAN KULLANILMAYACAK OLAN İŞKEMBE VE DİĞER BENZERİ ATIKLAR SIZDIRMAZ, DAYANIKLI YÜKSEK YOĞUNLUKLU POLİETİLEN SİYAH TORBALARA 2/3 ORANINDA KONACAK, GEREKTİĞİNDE İKİNCİ TORBA KULLANILACAK, AĞZI İYİCE KAPATILIP, BAĞLANACAK VE BAYRAM SÜRESİNCE DÜZENLİ OLARAK HİZMET VERECEK OLAN BELEDİYE TEMİZLİK EKİPLERİNE TESLİM EDİLECEKTİR.
 
·         KURBAN KESİM ESNASINDA ÇIKAN DİĞER ATIK VE ARTIKLAR DA MUTLAKA TOPLANIP, DAYANIKLI VE AĞZI KAPALI POŞETLER İÇİNDE BELEDİYE TEMİZLİK EKİPLERİNE TESLİM EDİLECEKTİR.
 
·         KESİM SONUNDA KESİM MAHALLİ KANLI VE KİRLENMİŞ BİR DURUMDA BIRAKILMAYACAK, KAN İZİ KALMAYACAK ŞEKİLDE TEMİZLENECEK, GEREKTİĞİNDE KİREÇLENECEKTİR.
 
·         KURBAN DERİLERİNİN TAŞINMASI ESNASINDA KAN SIZMASINA ENGEL OLUNACAK VE ÇEVRE KİRLİLİĞİNE NEDEN OLUNMAYACAKTIR.
 
  
2-    KURBANLIK HAYVAN SATIŞ VE TOPLU KURBAN KESİMİ YAPILACAK YERLERDE UYULMASI GEREKEN KURALLAR
 
 
·         SU, ELEKTRİK, KANALİZASYON VEYA FOSSEPTİK ÇUKURU VE BENZERİ ALT YAPISI HAZIRLANMIŞ YERLER OLACAKTIR.
 
·         KESİM YERİ BETON, BETON ASFALT VE BENZERİ SIZDIRMAZ MALZEMEDEN OLACAKTIR.
 
·         KESİM YERİ, KESİM SONUNDA TAZYİKLİ SUYLA YIKAMA İMKÂNINA SAHİP OLACAK, ZEMİNDE GEREKLİ IZGARA SİSTEMİ BULUNACAK VE YIKAMA SULARI MUTLAKA KANALİZASYONA VEYA FOSSEPTİĞE VERİLECEK, KESİNLİKLE ÇEVREYE BIRAKILMAYACAKTIR.
 
 
·         HAYVAN DIŞKILARI VB. ATIKLAR SIZDIRMAZ, DAYANIKLI, YÜKSEK YOĞUNLUKLU POLİETİLEN SİYAH TORBALARA 2/3 ORANINDA KONACAK, GEREKTİĞİNDE İKİNCİ TORBA KULLANILACAK, AĞZI İYİCE KAPATILIP BAĞLANACAK VE SIZDIRMAZ KAPALI ÖZEL ATIK TAŞIMA KAMYONLARI İLE BELEDİYE TARAFINDAN DÜZENLİ OLARAK BERTARAF EDİLMEK ÜZERE ALINACAKTIR.
 
 
·         KESİM SONRASI, KESİM MAHALLİ DEZENFEKTE EDİLECEK, KESİM İŞLEMİNİN BİRKAÇ GÜN SÜRMESİ DURUMUNDA DEZENFEKSİYON İŞLEMİ HER GÜNÜN SONUNDA YAPILACAKTIR.
 
 
·         BİRİKEN GÜBRE, ÇÖP VE SAKATAT İLE DİĞER ATIKLAR ÇEVREYE ZARAR VERMEYECEK ŞEKİLDE ÜSTÜ KAPALI BİR MAHALDE TOPLANACAK VE DAHA SONRA HİJYENİK ŞARTLARA UYGUN OLARAK İZALE, BERTARAF VE TAHLİYESİ SAĞLANACAKTIR. KESİM SONRASI ORTAYA ÇIKAN KAN, TANK VEYA BENZERİ SIZDIRMAZ BİR YERDE TOPLANACAK VE UYGUN BİR ŞEKİLDE BERTARAF EDİLECEKTİR. GÜBRE BİRİKİMİ İÇİN ÖZEL BİR YER AYRILACAKTIR. HASTALIKLI ORGANLAR İLE KARKASLAR EN AZ İKİ METRE DERİNLİĞİNDE ÇUKURLARA GÖMÜLÜP ÜZERİ KİREÇLE ÖRTÜLECEK VEYA UYGUN BİR YERDE YAKILARAK İMHA EDİLECEKTİR. İMHA İŞLEMİNİN, YAKMA SURETİYLE YAPILMASI DURUMUNDA İLGİLİ MEVZUAT HÜKÜMLERİNE UYULACAKTIR.
  
 
3-     KURBANLIK HAYVAN ALIRKEN DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR
 
·         HAYVANLARIN SAĞLIKLI, BESİLİ OLMASI,
 
·         HAYVANLARIN MENŞE ŞEHADETNAMESİ/ VETERİNER SAĞLIK RAPORUNUN BULUNMASI, AŞI KAYDI OLMASI,
 
·         HAYVANLARIN KULAKLARININ KÜPELİ OLMASI,
 
·         BÜYÜKBAŞ HAYVANLARIN YANLARINDA PASAPORTLARININ BULUNMASI,
 
·         KÜÇÜKBAŞ HAYVANLARIN YANINDA NAKİL BELGELERİNİN OLMASI,
 
·         GEBE OLMAMASI, KURBANLIK HAYVANLARIN ERKEK OLANLARININ TERCİH EDİLMESİ,
 
·         SIĞIRLARIN İKİ YAŞINI DOLDURMUŞ OLMASI,
 
·         ANADOLUDAN İZMİR’E SEVKLERİN SADECE GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞINCA BELİRLENEN ŞARTLARIN YERİNE GETİRİLMESİ HALİNDE YAPILABİLECEĞİ. BU ŞARTLAR HAKKINDA AYRINTILI BİLGİ İÇİN EN YAKIN İL/İLÇE GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜNE BAŞVURULMASI,
 
 
KURBAN KESİM YERLERİ
 
 
·         VATANDAŞLARIMIZ KURBANLARINI ŞEHİR VE KASABALARDA MEZBAHA VE KOMBİNALAR İLE KURBAN KOMİSYONLARININ BELİRLEDİĞİ KURBAN KESİM YERLERİNDE,
 
·         KÖYLER İLE ÖNCEDEN BELİRLENMİŞ KESİM YERİ BULUNMAYAN YERLERDE KENDİ BAHÇESİNDE USULÜNE UYGUN OLARAK KESECEK VE ÇEVREYE ZARAR VERİLMEYECEKTİR,
 
·         CADDE, SOKAK VE PARK GİBİ KAMU ALANLARINDA KURBAN KESİLMEYECEKTİR.
 
·         KAN, ATIKLAR VE İÇ ORGANLAR SOKAK VE CADDELERE BIRAKILMAYACAK, KEDİ VE KÖPEKLERE VERİLMEYECEK VE BU HAYVANLARIN ÇIKARAMAYACAĞI ŞEKİLDE ÇUKURA GÖMÜLEREK İMHA EDİLECEKTİR.
 
 
KURBAN KESİLDİKTEN SONRA HALK VE HAYVAN SAĞLIĞI AÇISINDAN
 
 
·         KAN, ATIKLAR VE İÇ ORGANLAR SOKAK VE CADDELERE BIRAKILMAYACAK, KEDİ VE KÖPEKLERE VERİLMEYECEK VE BU HAYVANLARIN ÇIKARAMAYACAĞI ŞEKİLDE ÇUKURA GÖMÜLEREK İMHA EDİLECEKTİR.
Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır