Muğla Valiliği
Muğla Valiliği
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü
Muğla Valiliği
Muğla Valiliği

TEDAVİLERİ TAMAMLANAN DENİZ KAPLUMBAĞALARI DOĞAL YAŞAM ALANLARINA GERİ DÖNDÜLER

05 Ekim 2016
TEDAVİLERİ TAMAMLANAN DENİZ KAPLUMBAĞALARI DOĞAL YAŞAM ALANLARINA GERİ DÖNDÜLER

02.10.2016 tarihinde Köyceğiz-Dalyan Özel Çevre Koruma Bölgesindeki  İztuzu Kumsalında yer alan  Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi’nde (DEKAMER) tedavisi tamamlanan  8 deniz kaplumbağası ile  bir gün önce yuvadan çıkan 7 deniz kaplumbağası  denize bırakıldı

Deniz bırakılması ile ilgili yapılan törene Muğla Valisi  Amir Çiçek, Garnizon Komutanı Kurmay Albay Yavuz Özfidan, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mansur Harmandar, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Uğur ŞEREN, Ortaca Kaymakamı Fatih Ürkmezer, Ortaca Belediye Başkanı Hasan Karaçelik, DEKAMER Müdürü Prof. Dr. Yakup Kaska, daire amirleri ve çok sayıda  vatandaş katıldı.

Carettaların denize bırakılması hakkında açıklama yapan Vali Çiçek, “Dekamer’de yaralanan Caretta carettalar tedavi ediliyor. Bugün burada tedavileri tamamlanan Caretta carettalar ile yuvadan yeni çıkan yavrular deniz ile buluştu. Bu yıl carettalar bölgede 628 yuva yaptı. İztuzu sahilinde Caretta caretta sayısı çoğaldı ve biz bundan çok mutluyuz. Burada alınan sıkı koruma tedbirleri ve üniversite tarafından yürütülen bilimsel çalışmalarla bu sayı inşallah önümüzdeki yıllarda daha da artacak” diye konuştu.

Bölgenin koruma altında olduğunu hatırlatan Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Mansur Harmandar ise yaptığı açıklamada "İztuzu Kumsalının, caretta carettaların yuvalama alanı olduğu için ülkemizde de önemli bir yere sahip olduğunu, bu konuda Üniversite olarak biz de elimizden gelen çalışmayı yaptıklarını,  2015'te Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi arasında imzalanan bir protokol gereği İztuzu kumsalındaki çalışmaları yürüttüklerini bugün bu güzel anı bu kadar kalabalık ile birlikte yaşamaktan son derece mutlu olduklarını, biyoçeşitliliği ve canlıları korumak insanlığın bir görevi” olduğunu ifade ettiler.

DEKAMER Müdürü Prof. Dr. Yakup Kaska da merkezin yaptığı çalışmalarla uluslararası alanda da ismini duyurduğunu belirterek, “Merkezimiz şu anda Türkiye'nin önemli bir ihtiyacını karşılıyor. Eskiden sadece yuvalar ve yuvadaki carettalar korunuyordu ancak merkezimizde son yıllarda yaralı kaplumbağaların tedavisi de yapılıyor. Bunlardan da iyileşenleri zaman içerisinde tekrar doğal ortamına gönderiyoruz. Biz merkezimizde hem tedavi ediyoruz hem de kumsaldaki kaplumbağaları koruyup denizle buluşturuyoruz” ifadelerini kullandı. Öte yandan; bu yıl İztuzu Plajı'na caretta carettalar tarafından 628 yuva yapıldığı, bu yuvalardan 42 bin yavrunun denizle buluştuğunu belirtildi.

 

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır