Muğla Valiliği
Muğla Valiliği
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü
Muğla Valiliği
Muğla Valiliği

BAKANIMIZ MUĞLA'DA ÇEVRE UYGULAMALARINI DENETLEDİ.

03 Eylül 2018
BAKANIMIZ MUĞLA'DA ÇEVRE UYGULAMALARINI DENETLEDİ.
BAKANIMIZ MUĞLA'DA ÇEVRE UYGULAMALARINI DENETLEDİ.
BAKANIMIZ MUĞLA'DA ÇEVRE UYGULAMALARINI DENETLEDİ.
BAKANIMIZ MUĞLA'DA ÇEVRE UYGULAMALARINI DENETLEDİ.

KURUM, MUĞLA PROGRAMINDA ÇEVRE UYGULAMALARINI DENETLEDİ

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, bir dizi programa katılmak için gittiği Muğla’da  Caretta Caretta deniz kaplumbağalarını denizle buluşturdu. Muğla’da seyir halindeki teknelerde Mavi Kart Sistemi incelemelerinde de bulunan Bakan Kurum, Marmaris’teki bir marinada sıfır atık uygulama alanını inceledi. 
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, yaklaşık 20 yavru caretta caretta ile tedavisi tamamlanan 4 yetişkin caretta carettayı denizle buluşturarak, "Biz nesli yok olma tehdidi altındaki kaplumbağalarımızın korunması için Bakanlık olarak elimizden ne geliyorsa bunları yapacağız" dedi.
Kurum, Ortaca ilçesine bağlı Dalyan Mahallesi’ndeki Deniz Kaplumbağa Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi'nde (DEKAMER) incelemelerde bulunarak, merkezde yürütülen çalışmalar hakkında DEKAMER Müdürü Prof. Dr. Yakup Kaska’dan bilgi aldı.
Merkezdeki yaralı kaplumbağaları inceleyen Kurum, daha sonra İztuzu Kumsalı'ndaki yuvalarından 2 aylık kuluçka döneminin ardından çıkan yavru caretta carettaların denize bırakılma törenine katıldı. Burada gazetecilere açıklamalarda bulunan Kurum, caretta caretta kaplumbağalarının her yıl nisan, mayıs aylarında Türkiye'yi ziyaret ettiğini belirterek, "Geçen sene 400 yuvada 18 bin 700 caretta caretta kaplumbağası buraya geldi. Bunlar bu sene de aynı şekilde takip ediliyor" diye konuştu. 
Bakanlığın özel çevre koruma alanında bulunan İztuzu Plajı'nın caretta caretta kaplumbağalarına ev sahipliği yaptığını aktaran Kurum, "Bu bölgede hem üniversitemiz hem Bakanlığımız yaralı kaplumbağaların tedavilerine, ihtiyaçlarına ilişkin yapılması gerekenler neyse il Valiliğimiz koordinasyonunda birlikte bunun hepsini gerçekleştiriyoruz" ifadelerini kullandı. Kurum, doğaya saygı anlayışını önümüzdeki yıllarda da göstereceklerini vurguladı. Bakan Kurum, daha sonra beraberindeki Bakanlık yetkilileriyle birlikte yaklaşık 20 yavru caretta caretta ile tedavisi tamamlanan 4 yetişkin caretta carettayı denize bıraktı.

SEYİR HALİNDEKİ TEKNELERE MAVİ KART SORULDU
Muğla programı kapsamında Bakanlığın bir çok çevre uygulamasını yerinde inceleyen Bakan Kurum, Marmaris ilçesindeki Muğla Sahil Güvenlik Güney Ege Grup Komutanlığına ait tekneyle, seyir halindeki teknelerde Mavi Kart Sistemi incelemesinde bulundu. Sahil Güvenlik teknesinden telsizle seyir halindeki "Relax" isimli bir başka tekneyle bağlantı kuran Kurum, kendisini tanıtarak, Mavi kartları olup olmadığını sordu. Bilginin doğruluğunu teyit etmek için kart numarasını alan Kurum, Mavi Kart uygulamasıyla teknenin atık kayıtlarını kontrol etti. Kurum, teknede yaptığı açıklamada, Marpol Sözleşmesi kapsamında Türkiye'deki teknelere getirilen Mavi Kart sisteminin 39 bin teknede uygulandığını söyledi.

”KENTSEL DÖNÜŞÜMDE YENİ DÜZENLEMELER YAPACAĞIZ”
Burada yaptığı açıklamalarda 100 günlük eylem planına da değinen Bakan Kurum, söz konusu eylem planında Bakanlıklarına ait 39 maddenin bulunduğuna dikkat çekerek şunları söyledi:
"Bu ülke ekonomik bir savaşla karşı karşıya ama Bakanlığımız, Hükümetimiz, Sayın Cumhurbaşkanımız önderliğinde 2023, 2071 hedefleri doğrultusunda aynı kararlılıkla gidiyoruz. Bu 39 eylemin dışında başka eylemleri de Bakanlığımız olarak hızlı bir şekilde gerçekleştiriyoruz. Bunun için çevre, şehircilik, imar barışı, yeni yatırımların önünün açılması, tapuya ait işlemlerin hızlandırılması, tescil harici alanların tescillerinin yapılması, hazine arazilerinin, atık arazilerin ekonomiye kazandırılması gibi bir sürü eylem var. Kentsel dönüşümde de ekimde Meclisin açılmasıyla yeni birkaç düzenleme yapacağız. İmar Kanunu'nda bundan sonra bugün gördüğümüz hataları yapmamak adına değişiklikler yapacağız. Hızlı, etkin bir şekilde sahada uygulamalarımızı yapacağız." 
Bu uygulamalar arasında bisiklet, yürüyüş yolu ve gürültü bariyeri olduğunu da anımsatan Kurum, bu kapsamda 5 yılda 6 biner kilometre yürüyüş ve bisiklet yolu yapacaklarını aktardı.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, koy ve kıyılardaki denetimlere ilişkin de bilgi vererek, mavi bayraklı plaj sayısının artırılması konusunda neler yapılabileceğine ilişkin yerinde tespitlerde bulunduklarını anlattı. 
Muğla'nın, yüzde 29'u özel çevre koruma alanı, yüzde 14'ü de SİT alanı olmak üzere, yüzde 43'ünün Bakanlığın ilgi alanında bulunduğuna işaret eden Kurum, buradaki doğal güzelliklerin daha da artırılması noktasında inceleme yaptıklarını bildirdi.

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır