İlimizdeki atık yönetimi ve sıfır atık uygulamaları kapsamında, ‘Atıkların Geri Kazanımında Belediyelerin Ve Atık Toplayıcıların Rolü İle Sıfır Atık Projesi’ konulu, Muğla Ticaret Odası Üst Salon’da 13 İlçe Belediye Başkanlıkları ve İlimizde faaliyet gösteren ‘Toplama Ayırma’/’Tehlikesiz Geri Kazanım’ konulu Lisans verilen işletmelerinin yetkilileri ve İl Müdürlüğü personelinin katılım sağladığı istişare toplantısı gerçekleştirilmiştir. Toplantıda İl Müdürümüz Sayın Ömer BOLAT’ın yaptığı açılış konuşmasında;
“Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın kıymetli eşleri Emine Erdoğan Hanımefendi'nin himayelerinde başlatılan ve 12 Temmuz 2019 tarihinde yayımlanan Sıfır Atık Yönetmeliği ile ivme kazanan Sıfır Atık Projesi kapsamında bugüne kadar özellikle belediyeler başta olmak üzere tüm kamu kurum/kuruluşları ve işletmelerde çalışmalar yapılarak büyük ilerleme sağlanmıştır. İlimizdeki mevcut durumdan bahsedecek olursak 7 ilçe belediyemiz Atık Getirme Merkezlerini tamamlayarak hizmet alanı kapsamında Temel Seviye Sıfır Atık Belgesi almıştır. Henüz belgesini almamış 6 ilçe belediyemizin de çalışmalarını en kısa sürede tamamlayarak belgelerini alacaklarına inanıyorum. Ayrıca ilçe belediyelerimizin tümü bina bazlı Sıfır Atık Belgelerini almış ve ilimizde bugüne kadar kamu kurumları da dahil, toplamda 4257 adet Temel Seviye Sıfır Atık Belgesi verilmiştir. Atık yönetimi, sürdürülebilir şehirleşmenin temel bir unsuru olup, genel çevre sağlığına katkı sağlamaktadır. Türkiye'de atık toplayıcıları hem çevre koruma hem de geri dönüşüm süreçlerinin iyileştirilmesi açısından kritik bir rol oynamaktadır. Ayrıca atık toplayıcıları, geri dönüştürülebilir materyalleri toplama ve bu süreçte çevresel bilinci artırma görevini de üstlenerek kaynakların yeniden kullanımını teşvik etmeye yardımcı olmaktadır. Geri dönüşüm, doğal kaynakların korunmasına, enerji tasarrufuna ve sera gazı emisyonlarının azaltılmasına yardımcı olmaktadır. Atık toplayıcıları, bu sürecin en temel aktörleridir. Bu kapsamda Bakanlığımız tarafından yayımlanan 2022/6 sayılı Atık Toplayıcıları Genelgesi ile atık toplayıcılarının kayıt altına alınması ve çalışma şekillerinin düzenlenmesi sağlanmıştır. Tehlikesiz atık toplama ayırma tesisleri 9 Ekim 2022 tarihinde yayımlanan atık ön işlem ve geri kazanım tesislerinin genel esaslarına ilişkin yönetmelik öncesinde İl Müdürlüğü’nden Toplama Ayırma Tesisleri İzin Belgesi (TAT) alarak faaliyetlerini gerçekleştiriyorlardı ancak yönetmelikten sonra Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği kapsamında lisans alma zorunluluğu getirilmiştir. Atık toplayıcıları, çevresel sürdürülebilirlik ve geri dönüşüm süreçlerinin iyileştirilmesinde kritik bir rol oynamaktadır. Onların katkılarının tanınması ve desteklenmesi, daha temiz ve sağlıklı bir çevre oluşturmanın anahtarıdır. Gelecekte daha temiz ve yaşanabilir bir dünya için atık toplayıcılarının desteklenmesi, yasal ve sosyal olarak önem arz etmektedir. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü olarak, bu konuda alacağımız duyarlı ve etkin önlemler, çevre yönetimi politikalarının güçlendirilmesine katkıda bulunacaktır.” dedi.
Daha sonra Lisanslı Atık Toplayıcılarına, Belediyelerin Sıfır Atık Yönetmeliği kapsamındaki yükümlülükler ile 2022/6 Sayılı Atık Toplayıcıları Genelgesi uygulamasına ilişkin ÇED ve Çevre İzinleri Şube Müdür V. Dr. Havser ERTEM VAİZOĞULLAR ve Çevre Yönetim ve Denetim Şube Müdür V. K. Aybüke COŞAR tarafından konular hakkında bilgilendirme sunumu yapılmış ve sonrasında Soru-Cevap bölümüyle toplantı kapatılmıştır.